Dieta w Fitness

Jedną z konsekwencji wadliwego żywienia jest otyłość. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że otyłość niesie ze sobą ryzyko wielu chorób. Ze zdrowotnego punktu widzenia lepiej więc być szczupłym. Otyłość jest chorobą ogólnoustrojową charakteryzującą się zwiększeniem masy ciała ponad przyjętą normę. Aby ocenić stopień nadwagi i otyłości, zgodnie z zaleceniami WHO, posługujemy się wskaźnikiem masy ciała według Queteleta określanym jako BMI (wg angielskiej nazwy „body mass index”). Obliczamy go następująco: masę ciała wyrażoną w kg dzielimy przez wzrost wyrażony w m i podniesiony do kwadratu. Jeśli otrzymany wskaźnik jest pomiędzy 20 a 25 to oznacza, że mamy prawidłową masę ciała, gdy jest on pomiędzy 25 a 30 to oznacza nadwagę, z którą już należy walczyć, natomiast gdy wskaźnik jest powyżej 30 mamy do czynienia z otyłością, gdy przekroczy 40 –to otyłość jest olbrzymia. Ostatnie wartości (te powyżej 30) wymagają leczenia odchudzającego. Pamiętajmy również, że wartości poniżej 20świadczą o niedowadze, która również często wymaga leczenia. Jeżeli okaże się, ze jesteśmy otyli istotne jest również ocenić jaki typ otyłości reprezentujemy, czyli jakie jest rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Z uwagi na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej otyłość dzielimy na tzw. męską, czyli androidalną (inaczej centralną, brzuszną, wisceralną – przypominająca „jabłko”) lub gynoidalną – kobiecą (obwodową lub pośladkowo-udową typu „gruszka”). Aby rozróżnić oba typy należy obwód talii na poziomie pępka podzielić przez największy obwód na poziomie bioder. Jeśli uzyskane wartości u kobiet będą wyższe niż 0,8 , a u mężczyzn od 1,0 ,to mówimy wówczas o otyłości brzusznej typu męskiego. Natomiast gdy u kobiet będą równe lub mniejsze od 0.8 a u mężczyzn równe lub mniejsze od 1,0 to jest postać otyłości typu kobiecego czyli pośladkowo-udowa. Na podstawie wieloletnich obserwacji i badań stwierdzono, że u osób z otyłością brzuszną, a nawet u osób o prawidłowym ciężarze ciała, lecz o wyraźnym nagromadzeniu tłuszczu w tej okolicy, choroby zdarzają się zdecydowanie częściej. Należy do nich przede wszystkim: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, hipercholesterolemia, choroba wieńcowa, zawał serca, a u kobiet także nowotwory sutka, jajnika i macicy. Otyli rzeczywiście żyją krócej. Otyłość typu kobiecego czyli pośladkowo-udowa nie niesie ze sobą większego zagrożenia dla zdrowia. Jest to głównie problem kosmetyczny. Należy jednak przy każdym typie otyłości zadbać o powrót do należnej masy ciała. Podstawą leczenia otyłości jest uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego, co przede wszystkim wymaga diety ubogoenergetycznej , zazwyczaj do połowy zapotrzebowania. Stosując dietę dostarczająca 1000 kalorii dziennie można schudnąć minimum 4 kg miesięcznie. Stosując diety odchudzające o ograniczonej podaży kalorii należy pamiętać iż muszą one być bezpieczne, pokrywające pomimo ograniczenia ilości zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, smaczne i w miarę możliwości hamujące uczucie głodu. Z diet odchudzających najbardziej zbliżona do fizjologicznego modelu odżywiania jest dieta ubogoenergetyczna ograniczająca spożycie energii pochodzącej z tłuszczu i węglowodanów. Przestrzeganie diety dostarczającej 1000 kalorii powoduje ubytek masy ciała około 4 kg miesięcznie, bez jakichkolwiek objawów ubocznych.

Dieta śródziemnomorska

Dla osób aktywnie spędzających czas, jak i dla wszystkich dbających o zdrowie, dieta śródziemnomorska to jeden z najlepszych sposobów odżywiania. Nie wymaga ona specjalnych wyrzeczeń, wystarczy zastąpić produkty mniej zdrowe, innymi, sprawdzonymi w tradycyjnej kuchni greckiej, włoskiej, hiszpańskiej czy francuskiej. Ten sposób odżywiania, jako zdrowy i sprzyjający utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała, warto również propagować wśród osób uczęszczających na zajęcia w klubie fitness i siłowni.

Do opracowania zasad żywienia opartych na modelu śródziemnomorskim doprowadziły wyniki badań, w których stwierdzono, że populacje zamieszkujące rejony Morza Śródziemnego charakteryzują się korzystniejszym stanem zdrowia, niż mieszkańcy reszty Europy. Przeciętna długość życia w społeczeństwach z południa naszego kontynentu jest stosunkowo wysoka, a częstość występowania choroby niedokrwiennej serca, niektórych nowotworów i innych niedomagań związanych z wadliwym żywieniem – względnie niska. Na przykład, w trakcie badań, przeprowadzonych 30 lat temu w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że umieralność spowodowana chorobą niedokrwienną serca wśród mężczyzn zamieszkałych w Grecji była o 90% niższa niż wśród żyjących w USA.

Tłusto, ale zdrowo? Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to – jak wykazały badania naukowe – z dobrym dla ich zdrowia skutkiem. Odnotowuje się tam najmniej przypadków choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca. Średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa. Mimo to dieta śródziemnomorska nie jest wcale uboga w tłuszcze; w rzeczywistości mieszkańcy tych krajów jedzą dużo więcej tłustych potraw niż Polacy czy pozostali Europejczycy. Istnieje jednak wielka różnica w rodzaju spożywanych tłuszczów – w diecie tej ponad 3/4 kalorii, dostarczanych przez lipidy pochodzi z oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Tłuszczu zwierzęcego jest natomiast bardzo niewielu, poza korzystnym dla zdrowia tłuszczem rybim, dostarczającym kwasów omega-3. Wysoko-tłuszczowa dieta wydaje się więc nie być groźna dla serca, jeśli zawiera bardzo mało tłustych produktów zwierzęcych i dużo wartościowych tłuszcz ów roślinnych. Naukowcy uważają, że to właśnie spożywanie nienasyconych tłuszczów, jako głównego składnika diety, jest tym czynnikiem, który oddala ryzyko zgonu z powodu różnych chorób. Nie należy się więc dziwić, że oliwa jest niekiedy nazywana eliksirem młodości”. Oliwa z oliwek stanowi podstawowe źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwmiażdżycowe, dostarcza ona również ważnego antyoksydantu, jakim jest witamina E. Ostatnio stwierdzono, że oliwa z oliwek zawiera też wiele innych związków o charakterze antyoksydacyjnym. Warto nadmienić, że zbliżone do niej właściwości ma także popularny u nas olej rzepakowy bezerukowy, który zawiera większe ilości witaminy E.

Ryby i frutti di mare Wyjątkowe miejsce w diecie śródziemnomorskiej zajmują ryby i owoce morza. Produkty te są również bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, np. 100-gramowy filet zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Jest to ponadto białko lepiej przyswajalne niż pochodzące z wołowiny, wieprzowiny czy baraniny. W rybach znajduje się też wiele wapnia i fosforu, potrzebnych do utrzymania w dobrym stanie kości. Wyjątkowo cenny jest jod – bez niego nie mogłaby funkcjonować tarczyca. Trzeba jednak wiedzieć, że jod zawierają tylko morskie gatunki ryb. Z kolei owoce morza – ostrygi, kraby, małże, krewetki – są bogatym źródłem cynku, poprawiającego pracę całego systemu nerwowego.

Warzywa i owoce – to jest to! Dieta śródziemnomorska bazuje na dużych ilościach gotowanych i surowych warzyw oraz owoców, ponadto na pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach. Występuje w niej dużo potraw z całymi ziarnami zbóż, orzechami i warzywami strączkowymi, które są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, chroniącego przed nowotworem jelita grubego. Stosunkowo niewiele je się mięs, zwłaszcza czerwonego (do 3-4 posiłków w tygodniu), przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia ryb, głównie morskich oraz drobiu. Ponadto potrawy są często przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Niewiele u używa się soli, za to mnóstwo przypraw, w tym bazylię, rozmaryn, tymianek, szałwię, kminek, z których wiele zawiera silne przeciwutleniacze, chroniące przed miażdżycą. W diecie śródziemnomorskiej spożywa się średnią ilość produktów mlecznych, głównie w postaci chudych twarogów i jogurtów. Dopuszcza ona picie umiarkowanych ilości wina. Przy czym naukowcy już dawno dowiedli, że najbardziej korzystne jest wino czerwone, posiadające szczególne działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Ponadto należy pić duże ilości wody mineralnej, najlepiej niegazowanej.

Dieta dobra dla wszystkich. Dieta śródziemnomorska pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, nie jest ciężkostrawna, ponieważ mięso występuje w niej w ograniczonej ilości, a ponadto obce jest jej zagęszczanie zup i sosów śmietana lub mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze w folii, na ruszcie oraz grilu. Należy jednak unikać smażenia w wysokich temperaturach i nigdy nie używać powtórnie tej samej oliwy! Warzywa są spożywane w postaci gotowanej oraz – co jest jeszcze korzystniejsze dla zdrowia – na surowo. Sałatki podaje się jako dodatek, ale też często – jako osobne danie. Często można usłyszeć opinie, że dieta śródziemnomorska, ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu) nie pozwala schudnąć. Nie jest jednak prawdą. Makaron z warzywami, a nawet chudą rybą czy drobiem nie tuczy. Niebezpieczny staje się dopiero w towarzystwie tłustego sosu. Stosowany w regionie Morza Śródziemnego model odżywiania jest uważany za najzdrowszy wśród diet naturalnych. Wiele badań wykazało, że dieta ta wywiera znaczący wpływ na zmniejszenie zagrożenia chorobami, powstającymi na tle wadliwego żywienia. Jej zastosowanie w warunkach panujących w naszym kraju może mieć istotne znaczenie dla poprawy sytuacji zdrowotnej w Polsce. Nie wiadomo, skąd wzięło się przeświadczenie, że stosowanie tej diety wymaga czasu i dużego doświadczenia kulinarnego. Nic bardziej mylnego! Dietę śródziemnomorską daje się świetnie przystosować do polskich realiów. Poza owocami morza i oliwą z oliwek, które trudniej u nas kupić i są dla wielu osób zbyt drogie, pozostałe artykuły spożywcze stosuje się w polskiej kuchni od wieków. Najważniejsze, to zmienić ich proporcje w codziennym jadłospisie i przestrzegać przyjętych zasad żywienia. Dieta śródziemnomorska stosowana w odpowiednich proporcjach, dostarcza wystarczających ilości energii białka, tłuszczu, wszystkich witamin i składników mineralnych oraz błonnika, choć niektórzy dietetycy zwracają uwagę, że tworzą ją produkty z mała ilością bardzo potrzebnego organizmowi kwasu foliowego i cynku. Stopniowe wprowadzenie tej diety w rodzinie, od najmłodszych lat, może stanowić istotny elementy prewencji chorób, powstających na tle wadliwego żywienia, w tym przede wszystkim choroby niedokrwiennej serca i nowotworów. Osoby dorosłe mogą stosować dietę śródziemnomorską przez całe życie. Dostarcza ona więcej białek pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego, co jest ze wszech miar korzystne. dużo w niej warzyw i owoców, dzięki czemu zapewnia potrzebną ilość witamin oraz minerałów. Przygotowanie posiłków nie wymaga jakichś szczególnych zabiegów. Ten sposób odżywiania jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia, stąd warto go propagować jako doskonałe uzupełnienie ćwiczeń fizycznych.

Aby przystosować tradycyjną polską kuchnię do zaleceń diety śródziemnomorskiej, powinniśmy:

– dwukrotnie zwiększyć konsumpcje ryb i owoców morza,
– zwiększyć spożycie warzyw i owoców o połowę,
– jeść o 1/5 więcej warzyw strączkowych,
– jeść o połowę mniej czerwonego mięsa,
– jeść o 1/5 mniej białek jajek,
– spożywać czterokrotnie więcej oliwy z oliwek.
– w 90% zastąpić tłuszcze zwierzęce olejem roślinnym,
– jeść o połowę mniej pełnego mleka, śmietanki i masła.

Dieta orientalna

Dieta orientalna podobno już po kilku dniach daje efekty: waga spada, mija zmęczenie, ustępuje podatność na grypę i przeziębienie, przechodzą bóle głowy i zły nastrój. Stosując dietę orientalną można schudnąć około 2-3 kg w ciągu tygodnia (im wyższy ciężar wyjściowy, tym większy spadek wagi) i wspaniale zregenerować siły – bez głodowania i bez liczenia kalorii. Podczas diety należy pić dziennie co najmniej 6 szklanek wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Do posiłków wolno popijać czerwone wytrawne wino oraz piwo w rozsądnych ilościach.

Warto mieć w spiżarni:

– „serek” sojowy tofu (można zastąpić mięsem, np. wołowiną),
– kiełki sojowe, a także każde inne kiełki, samodzielnie wyhodowane lub kupione,
– świeży korzeń imbiru (imbir w proszku),
– chińskie grzyby suszone (krajowe grzyby suszone, np. prawdziwki),
– sos rybny (można użyć sosu sojowego),
– sos chili (można zastąpić przyprawą w proszku chili zmieszaną z olejem),
– olej sezamowy (można zastąpić zwykłym olejem, np. słonecznikowym lub rzepakowym niskoerukowym),
– jasny sos sojowy (można zastąpić łatwiej dostępnym ciemnym sosem sojowym lub przyprawą w płynie Maggi),
– ostrą paprykę chili w strąkach (można zastąpić przyprawą w proszku chili),
– makaron sojowy (zwykły makaron cienki typu nitki).

Orientalne przyprawy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większości dużych supermarketów. Oprócz smakowitej diety proponujemy trzy ćwiczenia tybetańskich mnichów, które trzeba powtarzać 12 razy dziennie. Ćwiczenia ujędrniają muskuły, stymulują przemianę materii, zmniejszają apetyt, uspokajają, a nawet ponoć hamują proces starzenia się organizmu.

ŚNIADANIA OWOCOWE:

Dzień zaczynamy od wypicia filiżanki świeżo zaparzonej herbaty – czarnej, zielonej lub jaśminowej. Następnie codziennie jemy owoce (oprócz bananów i fig, których nie wolno łączyć z innymi owocami), świeże lub mrożone, albo sok świeżo z nich wyciśnięty. Wolno zjeść tyle owoców, aby poczuć się sytym. Do wyboru, wedle gustu: jabłka, gruszki, śliwki, nektarynki, morele, pomarańcze, ananasy, kiwi, mango, maliny, jeżyny.

PRZEKĄSKI W CIĄGU CAŁEGO DNIA (wedle gustu i apetytu, do wyboru)

Rano i w południe: 1 małe jabłko, jedna gruszka, pół szklanki maślanki, pół szklanki niesłodzonego soku owocowego.

Po południu i wieczorem: garść rodzynek, 30g suszonych owoców, 1 nieduży banan.

Przez cały dzień: kawałek ogórka, mała kalarepka, kawałek selera naciowego, 20g dowolnych orzechów, filiżanka bulionu warzywnego, pól szklanki soku pomidorowego, pół szklanki kefiru, 200g owoców jagodowych.

OBIADY BIAŁKOWE

Ryba w folii z jarzynami

Składniki: filet z dorsz (150g), 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, 1 marchewka, 1 kalarepka, 100g kiełków sojowych, 4 chińskie grzybki suszone, 1 dymka, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, kawałek korzenia imbiru, kawałek strąka chili, 3 łyżki soku pomidorowego, łyżeczka octu.

Wykonanie: wymieszać sok cytrynowy i sos rybny, zalać filet i odstawić na pół godziny. Grzyby namoczyć. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 min. w temperaturze 225°C. Marchewkę, kalarepkę i namoczone grzyby pokroić w bardzo cienkie paseczki (tzw. julienne). Ugotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić. Dymkę pokroić w małąą kostkę, zeszklić na oleju, dodać sok pomidorowy, utarty imbir i rozdrobnione chili, chwilę razem gotować, następnie dodać ocet i zagotować. Podawać rybę posypaną jarzynami i polaną sosem.

Wołowina w jarzynach

Składniki: 125g wołowiny, kilka kropli oleju sezamowego, kawałek korzenia imbiru, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 dymki, 200g bakłażana lub cukinii, dyni lub ugotowanej fasolki szparagowej, 1 łyżeczka sosu rybnego, pól szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia.

Wykonanie: mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem sezamowym, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i bakłażan, doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 10 min. na bardzo małym ogniu. Przed podaniem posypać bazylią.

Tofu z bazylią

Składniki: 250g tofu, łyżeczka posiekanej świeżej lub pół łyżeczki suszonej bazylii, 1 ząbek czosnku, 200g białej fasolki (z puszki lub świeżej namoczonej przez noc i ugotowanej na pól miękko), 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól.

Wykonanie: olej rozgrzać na dużej patelni, czosnek posiekać lub rozgnieść i krótko podsmażyć, dodać fasolę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać tofu osączone z zalewy i pokrojone w kostkę, smażyć dalsze 2 minuty, doprawić sosem rybnym i solą. Dusić około 3 minuty. Przed podaniem posypać bazylią i zamieszać.

Sałatka tajska

Składniki: 150g mięsa z piersi kurczaka, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1łyżeczka oleju słonecznikowego, 1 dymka, 1 strąk chili, kilka liści zielonej sałaty, 1łyżka jasnego sosu sojowego, sól, pieprz, sok cytrynowy.

Wykonanie: mięso natrzeć dwoma rodzajami oleju, solą i pieprzem. Włożyć do małego garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Następnie mięso pokroić w cienkie paseczki. Dymkę i chili pokroić, dodać do mięsa, przyprawić sosem sojowym, sokiem cytrynowym i pieprzem. Serwować na liściach zielonej sałaty.

Cielęcina słodko-kwaśna

Składniki: 100g cielęciny, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, kilka kropli oleju sezamowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 pomidor, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 dymka, pół strąka zielonej papryki, 2 plastry ananasa świeżego lub z puszki, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso pokroić w małą kostkę, skropić sosem sojowym, olejem sezamowym, posypać solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Następnie obsmażyć na oleju na dużym ogniu, dodać pomidora (sparzonego wrzątkiem, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę), sok cytrynowy i gotować razem 10 min. na małym ogniu. Dodać drobno pokrojoną dymkę i ananas, podgrzać.

KOLACJE WĘGLOWODANOWE

Jarzyny z pikantnym sosem

Składniki: 250g jarzyn do wyboru (kiełki bambusowe, fasolka szparagowa, bakłażany, cukinie, brokuły, kalafior, kalarepka, marchewka), 25g makaronu sojowego, 1 żółtko, sos rybny, olej słonecznikowy, pół ogórka, 4 łyżeczki sosu chili, 1 dymka, 1 ząbek czosnku.

Wykonanie: jarzyny pokroić na nieduże kawałki, ugotować na parze na półmiękko (w sitku ustawionym na garnku z wrzątkiem; marchewkę i fasolkę szparagową trzeba przedtem podgotować w osolonej wodzie). Żółtko wymieszać z łyżką sosu rybnego, w powstałym sosie maczać jarzyny i smażyć na bardzo gorącym oleju. Makaron zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10-15 min. Wymieszać składniki sosu: posiekaną dymkę, czosnek, sos chili i łyżkę sosu rybnego. Połowa sosu polać makaron. W pozostałym sosie maczać gorące jarzyny.

Ryż z jarzynami

Składniki: pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, strąk zielonej i strąk czerwonej papryki, 1 dymka, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 25g chińskich grzybów suszonych, 2 łyżki bulionu warzywnego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczypta bazylii.

Wykonanie: Ryż włożyć na gęste sitko, wypłukać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po 14 minutach zamieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Grzyby namoczyć. Posiekana dymkę i drobno pokrojoną paprykę podsmażyć na niezbyt gorącym oleju, dodać odsączone grzyby pocięte w paski i ryż, zwiększyć ogień i krótko smażyć mieszając. Przyprawić bulionem, sosem sojowym i bazylią.

Curry jarzynowe

Składniki: 1 mały kalafior, 1 dymka, 1 strąk chili, kawałek imbiru, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 100g kwaśnej śmietanki, 1 łyżka oleju słonecznikowego, pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, sól, siekana natka, szczypta kminku.

Wykonanie: ryż zalać wodą, ugotować, wystudzić. Kalafior podzielić na małe różyczki. Dymkę i chili posiekać, usmażyć, dodać utarty imbir i kalafior. Przyprawić curry i kminkiem, dodać śmietankę i wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Przed podaniem posypać natką.

Soczewica ze szpinakiem

Składniki: 100g czerwonej soczewicy, szczypta szafranu (curry lub kurkumy), 1 dymka, pół szklanki bulionu warzywnego, kawałek imbiru, kawałek strąka chili, 200g szpinaku (mrożonego), 1 łyżeczka oleju, 100g kwaśnej śmietanki, sól.

Wykonanie: soczewicę gotować z szafranem i bulionem 15 min. na małym ogniu pod przykryciem. Posiekaną dymkę, chili i utarty imbir podsmażyć na niezbyt gorącym oleju. Dodać szpinak, przykryć i dusić do miękkości. Soczewicę odcedzić, dodać do szpinaku, posolić. Przed podaniem polać śmietanką.

Dieta dla zapracowanych

Pracujesz do późna? Nie masz warunków by zjeść w pracy ciepły posiłek? Musisz zrzucić kilka kilogramów? Dieta opracowana specjalnie z myślą o kobietach pracujących, powinna w tym pomóc.

Uwagi wstępne:

1.Oprócz napojów wymienionych w diecie, w czasie odchudzania możesz pić bez ograniczeń wodę mineralną niegazowaną i niesłodzoną herbatę.
2. Ostatni posiłek należy zjadać co najmniej dwie godziny przed snem.
3. Wegetarianki mogą zastąpić 100 g mięsa, spożywając:
* 100 g ryby – 69 kcal
* 400 g potraw z gotowanej soczewicy (100 g – 347 kcal)
* 200 g potraw z soi lub fasoli (100 g – 400 kcal)
* 100 – 150 g zielonego groszku (100 g – 68 kcal)
* 100 g nasion sezamu, ziaren słonecznika, maku – 600 kcal
* 100 g sera twarogowego chudego (104 kcal)
* 100 g sera żółtego – jednak ten zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu (100 g ok. 350 kcal)
* 150 g serków homogenizowanych (100 g – ok.150 kcal)
* 200 g jaj (100 g – 150 kcal) lub białek (100 g – 46 kcal)
* 500 g jogurtu odtłuszczonego (100 g – 36 kcal)
* 600 g mleka 0,5 % tłuszczu (100 g – 34 kcal)

Dieta siedmiodniowa

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:
100 g chudego białego sera,
1 jajko na twardo albo pasta: jajko na twardo utrzeć z twarożkiem, 1 cienka kromka pieczywa (25 g), kawa z mlekiem bez cukru (pół szklanki mleka 0,5 proc. tłuszczu).
Obiad:
200 g ugotowanej lub usmażonej bez tłuszczu wieprzowiny, zielona sałata skropiona sokiem z cytryny, 2 małe ziemniaki, 2 łyżki budyniu.
Kolacja:
2 cienkie plasterki żółtego sera (40 g), 1 kromka pieczywa cienko posmarowanego masłem lub margaryną, 1 średni owoc przed snem (jabłko, mandarynka, pomarańcza, wykluczony banan i winogrona), herbata z mlekiem 0,5 proc. tłuszczu, bez cukru.

WTOREK

Śniadanie:
100 g chudego twarożku z zieleniną i cebulką lub na słodko z
1 łyżeczką niskocukrowego dżemu, kawa lub herbata z mlekiem bez cukru , 1 kromka chleba cienko posmarowanego masłem lub margaryną.
Obiad:
100 g cielęciny uduszonej z przyprawami w sosie własnym, 100 g kalafiora, sałatka z 1 pomidora, kilku liści sałaty i cebulki z 1 łyżką jogurtu, 100 g sezonowych owoców.
Kolacja:
Herbata bez cukru lub ze słodzikiem, 1 kromka pieczywa bez masła, 50 g chudej kiełbasy drobiowej, owoc albo szklanka mleka przed snem.

ŚRODA

Śniadanie:
1 kromka chleba (może być chrupki) bardzo cienko posmarowanego, herbata lub kawa z mlekiem 0,5 proc. tłuszczu,
1 marchew lub nieduża pomarańcza albo jabłko.
Obiad:
1 szklanka bulionu z kurczaka i warzyw, 200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu, mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu,1 średni ziemniak, 1 owoc.
Kolacja:
100 g ryby w jarzynach na zimno (dorsz, mintaj, morszczuk), 3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki, 1 cienka kromka pieczywa, herbata.
Przed snem: 1 szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną.

CZWARTEK

Śniadanie:
2 plasterki żółtego sera,1 mały pomidor, 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, kawa lub herbata z mlekiem.
Obiad:
150 g pulpetów z cielęciny lub indyka z sosem koperkowym,1 ugotowany lub upieczony ziemniak, zielony groszek z marchewką (bez zasmażki), 1 szklanka kompotu z jabłek bez cukru lub ze słodzikiem albo soku rozcieńczonego wodą.
Kolacja:
100 g wędzonej ryby (makrela, pstrąg), 1 cienka kromka pieczywa bez masła, herbata bez cukru (ze słodzikiem), 1 owoc przed snem (jabłko lub pomarańcza).

PIĄTEK

Śniadanie:
1 kromka pieczywa, 1 pomidor z cebulką, kawa z mlekiem.
Obiad:
200 g ryby morskiej, 1 ziemniak, zielony groszek z marchewką, 1/2 szklanki soku z wodą.
Kolacja:
50 g pasztetu z drobiu, 1 kromka pieczywa, kawa, 1 owoc lub szklanka mleka przed snem

SOBOTA

Śniadanie:
1 kromka pieczywa, 1 pomidor z cebulką, kawa z mlekiem.
Obiad:
200 g ryby morskiej, 1 ziemniak, zielony groszek z marchewką, 1/2 szklanki soku z wodą.
Kolacja:
50 g pasztetu z drobiu, 1 kromka pieczywa, kawa, 1 owoc lub szklanka mleka przed snem.

NIEDZIELA

Śniadanie:
omlet z 1 jajka lub jajko na twardo z warzywami i 5 g masła, kawa lub herbata z mlekiem.
Obiad:
befsztyk smażony bez tłuszczu (150 g), z odrobiną surowego masła, 1 ziemniak, 1 ogórek świeży lub kiszony, kompot z jabłek ze słodzikiem.
Kolacja:
50 g chudej kiełbasy, 1 kromka pieczywa, sałatka jarzynowa z 1 łyżeczką nisko tłuszczowego majonezu, herbata.

Comments are closed.